Det finns gott om fornlämningar i länet. Foto: Skärmdump från Fornsök

Nu blir det lättare att följa arkeologiska undersökningar där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Bor du vid ett fornhistoriskt vägmärke eller är huset du bor i byggt på en historisk husgrund? Riksantikvarieämbetets söktjänst kan svara på dina frågor och numer kan du också se var det pågår historiska utgrävningar.

Trodde du att det saknades intressanta historiska fynd där du bor? Eller att arkeologer aldrig intresserar sig för dina hemtrakter?

Riksantikvarieämbetets söktjänst Fornsök visar numer på båda sakerna – var man har gjort fynd och var det pågår utgrävningar, det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

− Informationen är nu mycket mer aktuell och komplett än tidigare. Så fort en arkeologisk undersökning är planerad så syns den nu i systemet och informationen fylls på efterhand, säger Malin Blomqvist, antikvarie och sakkunnig inom fornminnesinformation på Riksantikvarieämbetet.

I Örebro län finns det per den 6 maj 18 327 lämningar registrerade.

Fornsök visar också att det finns 52 pågående arkeologiska undersökningar och fyra arkeologiska undersökningar som avslutades 2018-2019.

Det går att se vilken arkeologisk aktör som arbetar med uppdraget och vilken länsstyrelse som ansvarar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.