Nu rivs sista minnet av hyttan

Uppdaterad
Publicerad

Det var träkolshyttan som satte Svartå på världskartan. Nu 50 år efter nedläggningen tänker Degerfors kommun riva ett av de sista minnena av verksamheten, men det får Svartåbor att reagera.

– Att Svartå finns är tack vare hyttan och den är en symbol för Svartå. Jag jag tycker att den ska vara kvar, säger Maria Saad som bor i Svartå

Intill fotbollsplanen i Svartå står den gamla hyttpipan inhägnad. Fram till för 50 år sedan hade den en central roll i järnverksamheten på bruksorten. Årtionden av bristande underhåll gör att den håller på att rasa samman, men istället för att renovera har Degerfors kommun bestämt sig för  att riva.

– Den är i dåligt skick efter att den har stått utan skydd i 50 år, säger Maria Saad en av många Svartåbor som engagerat sig i pipans öde.

Skulle kosta miljonbelopp

Hyttpipan är i så dåligt skick att den riskerar att rasa och kommunens beräkningar visar att den skulle kosta miljonbelopp att renovera. Pengar som Degerfors kommun inte vill eller kan satsa.

Stora delar av fundamentet är angripet av rost. Foto: Andreas Ericson / SVT

– Det kostar för mycket och man måste som politiker välja, tyvärr. Vi klarar inte av att ha kvar hyttpipan, det

P-O Linder (V).

är för mycket pengar, säger P-O Linder (V) som är ordförande i servicenämnden.

Rivningsbeslutet är fattat och kommer att verkställas i slutet av maj, men många engagerar sig nu i pipans öde.

– Det är en symbol för orten, här har folk jobbat hårt, slitit. Den står som en symbol för Svartå, säger Stefan Fejes.

Myndigheter säger nej

Degerfors kommun och ortsbor har varit i kontakt med både Riksantikvarieämbetet och länsstyrelsen men båda myndigheterna har sagt att pipan inte är värd att rädda. Framförallt då pipan är en solitär och inte en hel bruksmiljö.

Borde inte kommunen renoverat pipan tidigare?

– Det är lätt att vara efterklok, hade man gjort något från början så kanske det hade fungerat. Men det bästa hade varit om man behållit hela miljön runt omkring då kanske länsstyrelsen hade varit intresserade av att rädda pipan, säger P-O Linder.

– Vi skulle väldigt gärna vilja ha pipan kvar men vi tror att det blir svårt, näst intill omöjligt, säger Stefan Fejes.

Stefan Fejes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.