Två Örebroforskare har varit med i en expertgrupp som har tagit fram Läkemedelverkets nya riktlinjer kring barn och smärta. Tidigare har det inte funnits några samlade riktlinjer och nu ska information ut till vårdcentraler och sjukhus.
Viktigt att förebygga
Mats Eriksson, docient och specialistsjuksköterska i intensivvård, är en av Örebroforskarna i expertgruppen. Han menar att det är viktigt att förebygga och behandla smärta av det självklara skälet att inga barn ska behöva ha mer ont än nödvändigt.
Men det är också viktigt för att undvika problem i framtiden. Om barnen inte får smärtlindring kan det innebära att de i framtiden kan få ökad smärtkänslighet, ångest och rädsla när de besöker vården.
– För att undvika detta har vi utformat en pyramid med åtgärder. I botten finns de grundläggande åtgärderna som alla ska få. Det ska vara lugnt och tyst och barnen ska vara väl förberedda. Kanske testat på en nalle innan till exempel, säger Mats Eriksson.
Video och såpbubblor
De andra åtgärderna i pyramiden är bland annat att bedöma vad som kan hjälpa barnet.
– Det kan innebära allt från en video till såpbubblor. I toppen på triangeln hittar vi läkemedel. Dessa behövs inte alltid om de grundläggande åtgärderna sköts på ett bra sätt men ibland är de nödvändiga, säger Mats Eriksson.