Foto: Uppsala universitet

Nu ska kvinnor i klimakteriet få bättre vård – ”Inga kvinnor ska behöva lida”

Uppdaterad
Publicerad

Okej med längre hormonbehandling än fem år och fler preparat att välja mellan – i dagarna kommer de nya riktlinjerna för behandling av kvinnor med klimakteriebesvär.

– Inga kvinnor ska behöva lida, säger professor Alkistis Skalkidou.

Det är Svensk förening för obstetrik och gynekologi som nu publicerar den slutgiltiga versionen av de nya riktlinjerna efter över ett års arbete. De senaste riktlinjerna kom för snart 10 år sedan, och det finns en hel del nyheter. Bland annat ett större utbud av hormonpreparat, och att föreningen tagit bort rekommendationen om högst fem års hormonbehandling.

– Vi förespråkar inte att man kör hur länge som helst, men många kvinnor behöver behandling längre än fem år, säger Alkistis Skalkidou professor vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Uppsala universitet.

Cancerlarm

Antalet kvinnor som behandlas med östrogen sjönk kraftigt efter studier i början av 2000-talet som kopplade samman hormonpreparatet med ökad risk för exempelvis blodproppar, stroke och cancer.

– Studier som kommit ut efter 2005 visar att hormonbehandling är fördelaktig om det initieras tidigt efter sista mens. Utbudet av preparat och individualisering av behandlingen gör också att riskerna minskar, säger Alkistis Skalkidou.

– Några preparat har kopplats till högre risk för bröstcancer, men med några andra är den risken relativt sätt mindre. Alla ska gå igenom med sin läkare vilka riskfaktorer man har för att komma fram till det bästa alternativet, tillägger hon.

Förlorad generation

Risklarmen kopplade till östrogen gjorde att kvinnor blev rädda för att använda hormoner. Dessutom tunnades kunskapen ut bland läkarna om vilken vård de kunde ge.

– Vi som påbörjade vår specialistutbildning under de här åren kan beskrivas som en förlorad generation gynekologer vad gäller hormonell behandling i klimakteriet, säger Alkistis Skalkidou.

Det hoppas hon ska förändras nu efter att de nya riktlinjerna tagits fram.

– Det är många kvinnor som drabbas av symptom och det kan vara en turbulent tid som man inte ska behöva lida sig igenom utan hjälp. Icke-hormonella alternativ finns förstås också, avslutar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.