En grupp personer står och sitter vid ett bord fyllt med färgglada föremål som klistermärken och dekaler. Några av dem deltagare står i en diskussion, medan andra är upptagna med att förbereda material. Deltagarna bär olika kläder, inklusive svarta tröjor och gula byxor. I bakgrunden syns en person inramad av rumsljus och en lampa hänger över bordet. Atmosfären verkar vara informell och aktiv.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under fredagen ska ”ovvarna” invigas. Starta klippet för att höra varför det är så speciellt. Foto: Leonora Toplica/SVT

Nu ska studentoverallerna invigas på Örebro universitet

Publicerad

I veckan var studenter på Örebro universitet på plats för att köpa märken till sina studentoveraller inför den traditionella overallinvigningen på fredag.

SVT följde med på medicinska föreningens syjunta när ”ovvarna” skulle pimpas.

På fredagen bjuder studiesociala utskottet in till ”ovve-invigning” på Örebro universitet. Och en sak är man tydlig med: En nedcabbad ”ovve” får absolut inte bäras på några event förrän den har blivit invigd.

Örebro universitet har en nolltolerans mot alkohol under den så kallade nollningen för förstaårsstudenter. Samtidigt fanns det gott om olika former av alkoholbudskap bland de märken som under onsdagskvällen syddes på ”studentovvarna”.

– Alkohol är en del av studentlivet och det syns också på märkena vi bär, säger Fanny Stendahl, märkesansvarig.

Mycket studenthumor

Rebecka Olsén, ansvarig för studiesociala utskottet, betonar att det i första hand handlar om studenthumor.

– Man har ju hört hur nollningar har varit, att det varit jättemycket hets och att människor farit illa, säger Rebecka Olsén, och tillägger:

– Men nu är man väldigt tydlig på intron för nya studenter och på fester att det aldrig är någon hets med alkohol.

Under fredagen ska ”ovvarna” invigas. Starta klippet för att höra varför det är så speciellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.