En varg som går i snön och Lena Jörgensen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena Jörgensen, vilthandläggare på Länsstyrelsen Örebro, berätta varför Örebro är det län där flest vargar ska skjutas och vad en genetiskt viktig varg är. Foto: Heiko Junge/TT/SVT

Nu startar licensjakten – tolv vargar får skjutas i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Årets licensjakt på varg har dragit igång och redan under första dagen hade flera av de tolv vargar, som får fällas i Örebro län, skjutits.

– Det var en bra start på vargjakten, säger jägaren Ulrika Karlsson-Arne.

Det är i reviren Tångeråsa och Villingsberg som vargarna ska fällas. Båda reviren ligger, enligt länsstyrelsen, i Sveriges mest vargtäta område.

I hela landet är det sex revir som omfattas av licensjakten, vilket motsvarar 36 vargar. Av dem är det tolv vargar som får fällas i Örebro län, vilket gör det till länet där flest vargar får skjutas under jakten.

– Vi tillhör ett kärnområde för vargen, säger Lena Jörgensen, vilthandläggare på Länsstyrelsen Örebro.

Flera vargar fällda första dagen

Under första dagen sköts fyra vargar i länet, enligt databasen Rovbase som drivs av Naturvårdsverket. En hona och två av okänt kön i Nora, samt en av okänt kön i Laxå.

Ulrika Karlsson-Arne var en av jägarna som var ute hela dagen. Hon beskriver jaktstarten som bra, men berättar att de stötte på en utmaning under morgonen då blåsten och snön gjorde det svårt att spåra vargarna.

– Men vi hade hyfsad koll på vad vargarna befann sig, säger Ulrika Karlsson-Arne.

När solen hade gått ner avslutades den första dagen av årets licensjakt på varg i Örebro län. Foto: Privat/Ulrika Karlsson-Arne

Syftet: Minska revirens täthet

På sin hemsida skriver myndigheten att huvudsyftet med jakten är att minska vargrevirens täthet och koncentrationen av varg där den är som störst.

Jakten väntas som längst pågå till mitten av februari eller till dess att den avlyses.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinjen över vargarnas historia sedan den första kullen i Värmland på 80-talet: ”Det var startpunkten för den stora debatten”. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Agnes Wentzel Blank/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.