Montage av arkivbilder. Verktyg som används vid en cellprovtagning. Proverna analyseras sedan för att se om det finns cellförändringar eller HPV. Foto: Montage SVT / TT

Nytt test för att hitta livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro ska införa en ny metod för att upptäcka livmoderhalscancer i ett tidigare skede. De är bland de första i landet att införa den nya screeningmetoden, som går ut på att testa cellprovet mot det sexuellt överförbara viruset Humant papillomvirus (HPV).

– Det är mycket glädjande att vi som en av de första regionerna i landet kan erbjuda förbättrade möjligheter att tidigt upptäcka livmoderhalscancer med hjälp av ett väl utvecklat screeningprogram. Det är ett viktigt steg i vår satsning på kvinnosjukvården och det går i linje med vårt arbete för en god och jämlik hälsa i Örebro län, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

De nya riktlinjerna innebär att kvinnor från 30 år, som regelbundet blir kallade till cellprovsundersökning, först kommer att undersökas för humant papillomvirus (HPV). Har man HPV går man vidare och gör som tidigare och tittar efter eventuella cellförändringar.

livmoderhalscancer

Tidigare har man vid en cellprovsundersökning tagit ett cellprov, och tittat på om det finns cellförändringar. Vid cellförändringar har sedan HPV-test gjorts. Nu blir provtagningen omvänd, vilket ska vara säkrare och göra det möjligt att hindra utvecklingen av cancer tidigare.

Ett sexuellt överförbart virus

HPV är ett sexuellt överförbart virus, där vissa typer ger en ökad risk att drabbas av livmoderhalscancer.

– De allra flesta HPV-infektioner läker ut av sig själva utan behandling och man ska inte bli orolig direkt man får ett besked om att man bär på viruset. Men om infektionen blir långvarig vet vi att vi behöver gå vidare med fortsatt utredning och i vissa fall behandling för att förebygga cancer, säger Lovisa Berggren som är gynekolog vid Universitetssjukhuset Örebro.

Kvinnor mellan 23 och 29 år kommer göra cellprovtagning som tidigare, då det är vanligare att i den åldern smittas av HPV men att infektionerna i många fall läker ut av sig själva.

Screening

Screening innebär att personer som inte har några symptom undersöks i förebyggande syfte. Avsikten med screening är att hitta sjukdomar hos befolkningen så tidigt att det med behandlingsmetoder går att minska risken för insjuknande, lidande eller dödsfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

livmoderhalscancer

Mer i ämnet