Ole Fröbert är professor och överläkare på hjärt-lungkliniken vid USÖ. Foto: Anders Nord/SVT

Ny metod vid behandling av hjärt-kärlsjukdomar

Uppdaterad
Publicerad

Hjärt-kärlsjukdomar är en av de vanligaste dödsorsakerna och orsakas av förträngningar i hjärtats blodkärl. Forskning har kommit fram till ett effektivt sätt att avgöra vilka kärl som ska behandlas vid symptom från hjärtat.

I vissa fall är det inga tveksamheter om vilka kärl som behöver behandlas vid förträngningar. Men det finns fall då det är svårare att avgöra.

SVT Play: Se hela inslaget

Mäter tryckskillnader i kärlet

Forskning visar att en tunn tryckledare effektivt kan avgöra vilka kärl som ska behandlas vid hjärtinfarkt. Över tvåtusen patienter, bland annat vid Örebro universitetssjukhus, har ingått i studien och överläkare Ole Fröbert, som är verksam vid USÖ, är ordförande för studien.

– Via den här studien har vi fått evidens och resultat för att om vi går in och mäter blodtryck inne i kärlet så kan vi avgöra om vi ska behandla förträngningarna eller släppa det, säger Ole Fröbert.

Vidareutvecklad metod

Metoden, där man använder tryckledare, har använts i några år i kombination med medicinering. Problemet, enligt Ole Fröbert, var att den bland annat gav patienten symptom.

– Men med den nya metoden, som är billigare och som inte ger patienterna problem tror vi att man kommer göra det här mycket mer så man inte överbehandlar, säger han.

Klockrent resultat

På samma sätt som det är viktigt att inte missa ett förträngt blodkärl, så är det viktigt att inte ballongvidga ett kärl som inte behöver behandlas eftersom det kan leda till senare besvär och är kostsamt. Ole Fröbert tror att den nya metoden som studien baseras på kommer att få spridning.

– Vår studie var så klockren i sitt resultat så jag skulle tro att det kommer ändra sättet man gör de här tryckmätningarna framöver. Inte bara i Sverige men i hela världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.