Splitbild på hjärna och doktor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katarzyna Popiolek, överläkare på enheten för hjärnstimulering på USÖ, säger att livet har blivit bättre för många av de som genomgått behandlingen. Foto: Raphael Cano Felix/SVT/TT

Ny studie i Örebro om magnetbehandling mot depression visar positiva resultat

Uppdaterad
Publicerad

En studie vid bland annat Universitetssjukhuset i Örebro visar att den vanligaste varianten av magnetstimulering mot depression, rTMS, hjälper en stor andel av patienterna bättre än andra behandlingsmetoder.

Det är en så kallad registerstudie som gjorts och som utgått från de behandlingar som utförts med rTMS, eller repetitive transcranial magnetic simulation.

Patienter med svår depression, där medicinering inte visat sig tillräcklig, erbjuds behandling där hjärnan stimuleras med magnetfält. Ett 70-tal patienter har hittills genomgått behandlingen vid Universitetssjukhuset i Örebro.

Forskare vid Örebro universitet, Akademiska sjukhuset och Karolinska institutet har gått igenom resultat av behandlingarna och sammanställt resultaten.

Hör överläkaren Katarzyna Popiolek om studiens resultat – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.