Flera dansare i svarta kläder utför en gruppdans i en studio med stora fönster och gula gardiner. Reflexioner i spegeln förtydligar rörelserna, medan fokus ligger på dansarnas fötter som rör sig i takt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När man dansar får man mer studs”, säger Gabriella Ahlm, 16 år, om de nya golven. Se när dansarna från Karolinska gymnasiet kör ett pass i klippet. Foto: SVT

Nya golven på plats i Kulturkvarteret – kostade miljoner att byta ut

Uppdaterad
Publicerad

Dansare riskerade att drabbas av skador på kroppen på grund av de hårda golven i Kulturkvarterets lokaler. Nu har golv i sju salar bytts ut.

– Äntligen är det klart. Det är en lättnad, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef.

För tre år sedan invigdes Kulturkvarteret i centrala Örebro. Men ganska snart upplevde dansare och danslärare att golven var hårda och att de fick ont i kroppen.

Efter att man förstod att det var golven som var problemet togs beslutet att de skulle bytas ut.

Under tiden har verksamheterna hållit till i provisoriska lokaler. Det drabbade Örebro kulturskola, Karolinska gymnasiets esteter och andra dansare i Örebrotrakten.

Enligt det kommunala fastighetsbolaget Örebroporten kostade det runt fyra miljoner kronor att byta ut alla golv. Kostnaden delades mellan Örebroporten, entreprenören NCC och hyresgästen.

– Att lägga in nya golv är billigt jämfört med de kostnader som man får vid skador på personal eller barn, säger Lars Hilmersson, verksamhetschef för Örebro kulturskola och Örebro bibliotek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.