• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya vargvalpar i Tivedenreviret

Uppdaterad
Publicerad

Reviret i Tiveden har fått tillökning. Länsstyrelsen i Örebro kan nu konstatera att det finns en ny kull med vargvalpar.

Naturvårdsverket menar att den nya kullen är viktig för att minska risken för inavel i den skandinaviska vargstammen, eftersom föräldraparet är två invandrade vargar.

– Det är bra för den skandinaviska vargstammen att det finns nya valpar i Tivedenreviret. Valparna är genetiskt viktiga och kan bidra till att minska inaveln i den skandinaviska vargstammen om de får egna valpar, säger Helene Lindahl, handläggare på Naturvårdsverket, i ett pressmeddelande.

Dödligheten hos vargvalpar är mycket hög. Av den första kullen från 2013 finns det troligtvis bara en av fem kvar i livet. Tre blev skjutna under skyddsjakten 2014 och en har konstaterats död i trafiken.

Fakta om vargarna i Tiveden:

– Det genetiskt viktiga vargparet i Tiveden vandrade in i Norrbotten vintern 2012/2013.

– De flyttades till Tiveden där de stannade och bildade revir under våren samma år och fick valpar.

– Eftersom båda vargarna i paret i Tiveden är invandrade vargar är varje valp i stort sett obesläktad med våra skandinaviska vargar och därför mycket värdefulla för arbetet med att minska inaveln i den svenska vargstammen.

– Sommaren 2013 sågs fem valpar i Tivedenreviret.

– Fyra spårades i under vintern 2013/2014.

– Tre är nu skjutna i skyddsjakt och en är trafikdödad.

– Ny kull om minst tre valpar spårade vintern 2014/2015.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.