Martin Edlund, arkeolog, har all anledning att se nöjd ut efter de nya fynden. Foto: Monika Bruhn / SVT

Nya fynd av guld och silver – tack vare modern teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu har arkeologer på Länsmuseet i Örebro gjort nya fynd på platsen där man på 1950-talet hittade den största skatten i Närkes historia med anor från Vikingatiden. Och det är tack vare med hjälp av dagens teknik som man lyckats.

Den 8 oktober var en lyckodag för arkeologer från Länsmuseet i Örebro. Tillsammans med amatörer var de ute och letade efter rester från Eketorpsskatten som man hittade nära Riseberga kloster på 50-talet. Och tack vare dagen teknik med metalldetektorer hittade man ett 70-tal föremål.

– Det mest unika föremålet är ett dräktbeslag med ett växtornament som inte finns i skatten tidigare, berättar Martin Edlund, arkeolog på Länsmuseet i Örebro.  

Dräktbeslaget hittades tack vare ny teknik. Foto: Monika Bruhn/SVT

Man hittade mängder med delar av silvermynt, ett silverarmband som var helt komplett och en saknad bit av ett guldsmycke som redan finns i samlingen. Och föremålen är riktigt gamla.

– De är huvudsakligen från vikingatiden (cirka 1000-talet red. anm) men guldsmycket är från 600-talet så det var nog en familjeklenod som fick följa med i flera generationer, menar Martin Edlund.

Silverarmband från vikingatiden hittad i Närke. Foto: Monika Bruhn/SVT

Det var 1950 som en lantbrukare råkade få en silverhalsring i sitt redskap och efter några år gjorde man en utgrävning av området vilket visade sig innehålla en stor silverskatt. Och vill man se delar av skatten ska man bege sig till Länmuseet i Örebro.

Foto: Monika Bruhn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.