Den 8 oktober var en lyckodag för arkeologer från Länsmuseet i Örebro. Tillsammans med amatörer var de ute och letade efter rester från Eketorpsskatten som man hittade nära Riseberga kloster på 50-talet. Och tack vare dagen teknik med metalldetektorer hittade man ett 70-tal föremål.
– Det mest unika föremålet är ett dräktbeslag med ett växtornament som inte finns i skatten tidigare, berättar Martin Edlund, arkeolog på Länsmuseet i Örebro.
Man hittade mängder med delar av silvermynt, ett silverarmband som var helt komplett och en saknad bit av ett guldsmycke som redan finns i samlingen. Och föremålen är riktigt gamla.
– De är huvudsakligen från vikingatiden (cirka 1000-talet red. anm) men guldsmycket är från 600-talet så det var nog en familjeklenod som fick följa med i flera generationer, menar Martin Edlund.
Det var 1950 som en lantbrukare råkade få en silverhalsring i sitt redskap och efter några år gjorde man en utgrävning av området vilket visade sig innehålla en stor silverskatt. Och vill man se delar av skatten ska man bege sig till Länmuseet i Örebro.