Hör systemetaren Yasnia Deras Cruz och yogainstruktören Frida Wirsén om varför de tror att yoga och kodning är en bra kombination. Foto: Johannes Weckström /SVT

Yoga ska locka fler tjejer till IT-branschen

Uppdaterad
Publicerad

En grupp tjejer i Örebro har skapat ett koncept för att locka fler tjejer att börja intressera sig för dataprogrammering. Allt enbart för just tjejer, för att öka deras självkänsla och för att de ska våga bryta sig in i en mansdominerad bransch som skriker efter folk.

– Det är fel personer som rekryterar kvinnor inom it-branschen, säger Yasnia Deras Cruz som pluggar till systemvetare vid Örebro universitet.

Vid ett antal tillfällen under hösten erbjuds tjejer från femton år och uppåt att prova på dataprogrammering i kombination med yoga i Örebro. Kursen är gratis och kompletteras med föreläsningar och nätverkande tillsammans med andra kvinnor och kvinnliga företagare i branschen. Målet med konceptet är att få till en förändring.

– Det ställs mycket högre krav på en kvinna. Det är därför det inte finns någon jämställdhet inom it-världen, säger Yasnia Deras Cruz som pluggar till systemvetare vid Örebro universitet och är en av initiativtagarna.

Har du märkt av det själv?

– Ja, det har jag absolut gjort. När jag började studera var jag en av fjorton tjejer av åttio på systemvetarprogrammet. När jag har sökt jobb så har det oftast varit män som har rekryterat. Det är sällan jag ser en kvinna.

Mansdominerad värld

För att sänka tröskeln och få in mer kvinnor måste man skapa rätt förutsättningar, menar Yasnia Deras Cruz. Idén till just Kodayoga fick hon en tidig morgon efter ett yogapass. Så hon frågade instruktören om hon ville haka på.

– Vi tycker det är viktigt att det kommer in fler tjejer i en mansdominerad värld, säger yogainstruktören Frida Wirsén.

– Visa andra och vara förebilder för varandra är tanken. Vi ska inte konkurrera, utan försöka samarbeta och inkludera. Det behövs såna här plattformar som ”Kodayoga”, för då ser man och inspirerar varandra, säger Yasnia Deras Cruz.

Från branschorganistationen It- och telekomföretagen ser man positivt på initiativet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.