15 000 namnunderskrifter samlades in, men efter kommunens granskning konstaterades att antalet godkända underskrifter inte räckte till att väcka frågan om folkomröstning.
Örebropartiet, som varit drivande i frågan, har ifrågasatt resultatet och själva gått igenom handlingarna, även andra partier har gjort stickprov och uttryckt misstro till kommunens granskning.
Det handlar både om att kommunen varit för hård i sin gallring av underskrifterna, men även att det varit faktiska fel i personnummer när kommunen sökt på vilka som är folkbokförda i Örebro.
– Vi har underlag för folkomröstning det går inte att säga något annat, säger Markus Allard, partiledare i Örebropartiet.
Även Moderaterna och Liberalerna har gjort en granskning och ifrågasätter resultatet.
– Under vår granskning har vi fått fram tillräckligt många namn som gör att vi når upp till tio procent och jag är helt säker på att om vi hade kunnat hantera det digitalt hade vi haft 50 000 namn, säger Patrik Jämtvall (L).
SVT:s genomgång visar på oklarheter
Även SVT Nyheter Örebro har gjort stickprov bland namnunderskrifterna och kan konstatera att kommunen slagit in fel personnummer i en stor del av fallen. I vissa fall är felen uppenbara och i vissa fall är handstilar svåra att tyda, men med hjälp av personens namn och adress går det att hitta personnumret och jämföra det med vad personen själv skrivit.
Extern granskare tas in
På tisdag nästa vecka skulle ärendet ha klarats av i kommunstyrelsen och landat i att det inte finns tillräckligt med röster för att åberopa folkomröstning, men nu fastslår kommundirektör Peter Larsson att listorna ska granskas på nytt, av en oberoende part.
– Jag tycker det är klokt att vara extra nogrann och komplettera med en extern bedömning, säger kommundirektör Peter Larsson.
Hör Markus Allard berätta om Örebropartiets granskning av kommunens handläggning.
Hör Peter Larsson bemöta kritiken.