Styrelsens uppdrag till vd Ulf Rohlén inför årets förhandlingar var att höja hyran så lite som möjligt.
– Vi har gett honom i uppdrag att få ner höjningen. Tittar man på andra bolag kräver de 10,5 procent men vi har gått ner betydligt för våra hyresgäster, säger Öbo:s ordförande Roger Andersson.
Årets förhandlingar sker på ett nytt sätt, där Hyresgästföreningen, Sveriges allmännytta och Fastighetsägarna tagit fram olika premisser som hyreshöjningen baseras på.
– De olika parametrarna kan viktas på olika sätt, men vårt sätt att se på det gör att vi landar på 7,4 procent. Men det är inte säkert att Hyresgästföreningen kommer vikta på samma sätt, säger Ulf Rohlén.
Kommer påverka avkastningen
En av premisserna är att fastighetsbolagen ska ha bibehållen avkastningsnivå, men enligt Ulf Rohlén blir det en omöjlighet trots hyreshöjningen.
– 7,4 är en hög siffra som ingen är van vid. Men tittar vi på budgeten har vi räntekostnadsökningar på 100 miljoner kronor nästa år. Ingen täcker det förutom våra hyresgäster. Men bibehållen avkastningsnivå klarar vi inte med den här höjningen.
Prutade ner fjärrvärmen
En av kostnadsökningarna för Öbo är fjärrvärmepriset där Eon aviserat en prisökning på 13 procent nästa år. Öbo och andra fastighetsägare har riktat stark kritik mot prisökningen, något som SVT Örebro rapporterat om tidigare.
Eon har dock backat och Öbo har nu kunnat förhandla fram ett lägre fjärrvärmepris.
– Vi har nått ett bra resultat och förhandlat ett avtal som vi bestämt att vi inte kommunicerar. Men vi är nöjda och det blir lägre än 13 procent, så mycket kan jag säga, säger Ulf Rohlén.