Det är ett flerårigt utvecklingsprojekt som nu sjösätts i och med att bostadsbolaget Öbo, från sju flerbostadshus som har kan lagra energi, vid behov kommer att leverera el till det svenska kraftnätet.
– Vi har ett smart hus med solceller som producerar energi, och som har ett energilager där vi samlar solcellsenergi men el även från vanliga elnätet. Lösningen jobbar ihop med en parkerad elbil. De två ihop kan skicka ut energi och vi kan sälja tjänster till Svenska kraftnät och den lokala energiproducenten, säger Jonas Tannerstad, chef för el och automation ÖBO.
Stort behov av ökad kapacitet
Det unika är sättet som elen kan användas på för att jämna ut höga belastningar i elnätet. Något som blir allt vanligare i synnerhet i storstadsområden, men även på andra expansiva orter.
I Malmö nekades exempelvis ett stort batteriföretag att etablera sig av den anledningen. Tillgången på el är god, men det är i själva elnätet som flaskhalsarna finns. Enligt Svenska kraftnät finns behov av en kapacitetsökning i nätet på 40 procent. En ombyggnad som skulle ta 20 år att genomföra och kosta runt 50 miljarder.
Överförbar prototyplösning
Men nu har Öbo:s projekt, som genomförs med bland annat innovationsbolaget InnoEnergy, visat att energi kan hämtas inne i städer för att minska belastningarna i elnätet som kan orsaka så kallad effektbrist.
– Med de här sju husen har vi visat ett koncept och en prototyplösning som vi ser är överförbar inte bara här i Örebro utan i hela samhället och som blir en del av lösningen, säger Jonas Tannerstad.