I klippet hör du Ola Hedblad berätta mer om protestlistorna som han och andra företagare skrivit på. Foto: Isabell Höjman/TT, Johannes Weckström/SVT

Runt 700 företagare protesterar mot förändring av nattakuten

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot beslutet att stänga delar av akutverksamheten på Lindesbergs lasarett nattetid fortsätter att växa. Företagare, fackföreningar, lokala politiker från alla partier och pensionärsorganisationer har beslutat fortsätta kämpa.

– Vi hoppas åtminstone att kunna förmå dem att skjuta upp stängningen, säger Ola Hedblad, en av de företagare i Lindesberg som sedan i våras fått omkring 700 företagare från kommunerna i norra delen av länet att skriva på protestlistor.

Förändringen av nattakuten i Lindesberg innebär att patienter med misstänkt behov av akut kirurgisk eller ortopedisk vård nattetid från och med den 28 september hänvisas till akutmottagningarna i Örebro eller Karlskoga.

Turerna kring Lindesberg lasarett

För få patienter

Anledningen är bland annat att allt för få operationer utförs nattetid för att ekonomiskt försvara bemanningen, enligt hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande, som samtidigt pekar på att akuten fortsatt är öppen nattetid med oförändrad medicinsk bemanning.

Karin Sundin (S), hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande i Region Örebro län. Foto: Johannes Weckström /SVT

– Jag förstår att det finns en oro, men det är väldigt viktigt i sammanhanget att akutmottagningen finns ju kvar. Dygnet runt för de allra flesta patienterna som behöver akut hjälp på natten, säger Karin Sundin (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Turerna kring Lindesberg lasarett

Mer i ämnet