Vissa behöver vänta närmare ett år på att få diagnos. Till exempel behövde Juhani vänta i nio månader från första kontakten med vårdcentralen.
– Jag kan bara beklaga det. Det finns många utmaningar, säger regionrådet Behcet Barsom (KD), som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
En av riskerna med att inte få diagnos i tid är att man inte får så kallad bromsmedicin i ett tillräckligt tidigt skede.
Antalet utredningar ska fördubblas
– Man har utrett och konstaterat att det måste bli bättre, och har också tankar på hur man kan göra det bättre. Målet är att inom de kommande två åren fördubbla antalet utredningar, från dagens nästan 1 000 utredningar per år till nästan det dubbla, säger Behcet Barsom (KD).
Han menar att det finns flera saker som regionen kan göra bättre.
Vill samla kompetenser
– Vi har kompetenser, men de är väldigt utspridda. Därför vill vi samla kompetenserna på färre platser, för att bli mer effektiva, säger Behcet Barsom (KD).
Han menar att Örebro är en förhållandevis liten region där patienterna i så fall ändå inte kommer att behöva färdas så långa sträckor. Dessutom trycker han på att regionen också behöver arbeta ännu mer med de anhöriga.
– Anhörigas insatser är minst lika viktigt som läkemedel, om inte viktigare. Anhörigas insatser och närvaro kan också vara en del av det hela när det gäller att bromsa demensen.
I klippet berättar Behcet Barsom om hur man ska förbättra demensvården