Örebro fortsätter tappa invånare mot hela länet

Uppdaterad
Publicerad

Örebros attraktionskraft mot övriga kommuner i länet har dalat de senaste åren.  Förra året gjordes 411 fler flyttar ut från centralorten inom det egna länet än in och tappet sker mot så gott som alla länets kommuner.

– Det är klart att vi får ta de här signalerna på allvar och fortsätta jobba med det som göra Örebro attraktivt, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

2020 skedde det stort trendbrott i Örebro län. Efter att Örebro i många år varit en stor magnet gentemot merparten av länskommunerna, valde fler människor att lämna centralorten än flytta in. Den utvecklingen har fortsatt så även under 2021 och början av 2022.

En av grupperna som lämnar Örebro är barnfamiljer och då ofta för någon närliggande kommun i länet.

Tappar mot alla kommuner

Under 2021 hade Örebro en positiv inflyttning gentemot Lindesberg, Ljusnarsberg, Laxå och Degerfors, men inte alls lika tydlig som tidigare år. De kommuner som Örebro hade sämst flyttningsstatistik gentemot är de närliggande, såsom Kumla, Lekeberg och Hallsberg.

-  Jag tror inte vi ska vara allt för rädda över att andra kommuner i vår närhet växer. Det tycker jag är positivt för vår region, säger John Johansson.

Kommunstyrelsens ordförande är inte heller särskilt orolig över utvecklingen trots att det skett en rejäl inbromsning av tillväxten i kommunen.

Hör honom berätta mer i klippet

Flyttströmmar från Örebro inom egna länet. Foto: SVT/Grafik

Flyttströmmar från Örebro 2021 – hit tappar man mest

Kumla:         -234Lekeberg:         -150Hallsberg:         -67Askersund:         -46Nora:         -31Hällefors:         -9Karlskoga:         -5Degerfors:         +15Ljusnarsberg:         +23Laxå:         +26Lindesberg:         +46

Siffrorna avser in- och utflyttningsindex

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.