Örebro kommuns besked om nya manifestationer: ”Upp till polisen att fatta beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Den svensk-danske högerextremisten Rasmus Paludan planerar nya koranbränningar i Sverige. Enligt polisen har sannolikheten för att tillstånd nekas höjts.

Beskedet från Örebro kommun är att man lämnar över ansvaret till polisen att bestämma om man ska utfärda nya demonstrationstillstånd. Det meddelade kommunstyrelsens ordförande John Johansson (S) i SVT:s Morgonstudion.

– Vi vill ju förstås inte att han kommer tillbaka och att våldsverkarna kommer tillbaka. Samtidigt är det en polisiär uppgift att upprätthålla de mänskliga rättigheterna i Sverige. Därför tycker jag att det här är en polisiär fråga.

John Johansson (S) vill samtidigt understryka att han inte vill att scenerna från långfredagen ska upprepas.

Våldsamt upplopp i Örebro

– Det är otroligt viktigt att polisen drar nya lärdomar över det som skedde i fredags och hur man i så fall ska agera om det blir aktuellt igen, säger han.

Vad vill du att polisen ska göra?

– Jag vill inte överpröva polisen i det här, jag tror att polisen kan göra en egen bedömning. Jag följer de nationella diskussionerna som pågår internt hos polisen, inte bara i Örebro utan också i de andra kommunerna som drabbats av det här. Så jag hoppas och tror att polisen gör ett välövervägt beslut. Det viktigaste för mig är att vi har en dialog mellan polisen och kommunen. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet