Örebro ska bli ätbart

Uppdaterad
Publicerad

Örebro ska bli Sveriges mest ätbara stad. Ja, i alla fall om Tomas Hjort på ABF får som han önskar. Men vi börjar i en annan ände. Med en riktig skeptiker.

Nästan motvilligt började Kjell Myrén så frön i sin pallkrage på Krämarterassen i Örebro förra året. Han gillade inte idén med att odla i stan. Men allt kom på skam och i år ska han odla igen.

– Jag trodde inte ett dugg på det. Först och främst var det för mycket avgaser och sedan att jag inte skulle få ha det jag odlat i fred. Allting var negativt och det visade sig vara raka motsatsen istället. Allt har varit hur positivt som helst, säger Kjell Myrén som numer stadsodlar med glädje.

#Viodlar

Det är det kommunala bostadsbolaget Öbo, Hyresgästföreningen och Arbetarnas bildningsförbund, ABF, som håller i stadsodlingsprojektet och som ser till att de som vill odla får pallkragar och jord. Stadsodling är en trend som växer i hela Sverige. Och Tomas Hjort hoppas att ännu fler ska vilja pröva odlingslyckan i Örebro.

– Om fem år vill jag att det ska ha utökats ännu mer, att lekplatserna är fulla med äppelträd och bärbuskar istället för taggbuskar. Jag hoppas att Örebro ska bli Sveriges mest ätbara stad.

Odlar genom studiecirkel

På Krämartorget i Örebro kommer det också i år att planteras en inspirationsträdgård, men det är i bostadsområdena som enskilda människor engagerar sig i sina odlingar. Varje bostadsormåde som börjar odla har också en studiecirkel tillsammans där man lär sig mer om att odla gatusmart. Och om man oroar sig för att odla i stan på grund av avgaser eller utsläpp från industrier så är det ingen fara visar en rapport gjord vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Varför är det viktigt med stadsodling?

– Det är viktigt ur många aspekter. Bland annat handlar det om hållbar utveckling, att vi måste tänka på hur vi konsumerar, vad vi konsumerar och hur maten produceras. Men minst lika viktig är den sociala aspekten och hälsoaspekten, att människor börja prata med varandra och det skapar trygghet i bostadsområdena, säger Tomas Hjort stadsodlingskonsulent på ABF.

För Kjell Myrén, som inte odlat förut, var den största överraskningen att det var så lätt och att hans vitlök verkar trivas.

– En massa skott har kommit upp! Vad roligt. Där har jag lönen för mödan när jag håller på, säger han leende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#Viodlar

Mer i ämnet