62 procent av alla livsmedel som köptes in av Örebro kommun under årets första halvår var ekologiska. Det här visar uppgifter som kommun- och landstingsdatabasen Kolada och nyhetsbyrån Siren har sammanställt av uppgifter som kommunerna själva rapporterat in.
Det är stora skillnader bland kommunerna i Sverige och bland de i länet.
– Det både ökar och minskar. En del kommuner är väldigt ambitiösa och har som mål att hundra procent av alla livsmedelsinköp ska vara ekologiska. En del kommuner prioriterar i stället närproducerat, säger Eva Sundberg, kostekonom på Livsmedelsverket, till Nyhetsbyrån Siren.
Karlskoga lägst andel i länet
Uppgifter saknas för 91 kommuner, i Örebro län gäller det Hällefors, Ljusnarsberg och Askersund. Övriga kommuner i länet finns med på listan och bland dem köpte Karlskoga kommun in minst andel, 27 procent, ekologiska livsmedel under första halvåret av 2016.
Det sammanställningen bygger på är ekologiska livsmedel enligt KRAV-märkning, EU:s miljösymbol för ekologiska livsmedel eller andra likvärdiga symboler där det finns erkänd certifiering som garanterar produktens ekologiskt producerade innehåll.
Andel ekologisk mat i länets kommuner
Första månaderna 2016:
Örebro 62%
Degerfors 32%
Nora 32%
Lindesberg 31%
Kumla 30%
Hallsberg 29%
Lekeberg 29%
Laxå 28%
Karlskoga 27%
Ljusnasberg -
Hällefors -
Askersund -
Källa: Kolada