Den 48-årige mannen greps under den tidiga tisdagsmorgonen i Örebro. Han kom till Sverige 1998 och blev svensk medborgare 2006, det här uppger polisen i ett pressmeddelande
– Det här är mycket allvarlig brottslighet och en viktig fråga för polisen, vårt yttersta mål är att Sverige inte ska bli någon fristad för krigsförbrytare, säger kriminalinspektör Patricia Rakic Arle i pressmeddelandet.
Åklagaren kan inte kommentera
Kristina Lindhoff Carleson är ansvarig åklagare men kan inte ge några detaljer kring utredningsläget.
– Jag kan inte svara på några frågor eftersom att det råder förundersökningssekretess. Men jag kommer ta beslut om han ska begäras häktad senast den 28 oktober. Efter det kanske jag kan berätta mer, säger hon till SVT Nyheter Örebro.
En miljon mördades
Folkmordet i Rwanda skedde för över 20 år sedan, närmare en miljon människor mördades och över två miljoner flydde.
I Sverige ansvarar Krigsbrottskommissionen för alla utredningar gällande folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Kommissionen arbetar internationellt och får ett tillskott på fem nya utredare i år.
Folkmordet i Rwanda
Omkring 800 000 människor dödades under folkmordet i Rwanda 1994 som leddes av extremnationalister från majoritetsfolket hutu.
De flesta offren tillhörde minoritetsfolket tutsier, men även hutuer som sågs som medlöpare mördades.
Folkmordet var noga planerat, men utlösande faktor var nedskjutningen – ej fastställt av vem – av det flygplan som dåvarande hutupresidenten Juvénal Habyarimana och hans burundiske kollega Cyprien Ntaryamira färdades i.
Habyarimana hade då skrivit på ett fredsavtal med tutsigerillan RPF, vilket i vissa läger sågs som ett svek.
RPF störtade efter 100 dagars dödande folkmordsregimen och styr Rwanda än i dag. Den forne gerillaledaren Paul Kagame är ännu president.
Källa: TT