– Om vi förstår vad det är som gör att orienterarna mår så bra kan vi hjälpa andra, säger Ida Schoultz forskaren i ett pressmeddelande.
Vid Örebro universitet har hon genomfört studien tillsammans med Lina Östlund-Lagerström.
De har studerat veteranorienterare och jämfört med andra pensionärer som inte orienterar.
Resultatet visar att orienterare har bra mycket färre problem med mage och psykisk ohälsa vilket de skrivit om i den internationella medicinska tidsskriften BMC Geritrics.
Kanske kan man invända mot att det är självklart att en motionerande grupp mår bättre än en som inte gör det men motionen är inte nyckeln enda nyckeln till deras välmående menar forskarna.
– De motionerar mer än den generella befolkningen men det är inte bara det som gör att de mår bättre. Orientering uppfyller alla kriterier för ett hälsofullt åldrande, säger Ida Schoultz.
Samtidigt som orienterare rör på sig använder de sina kognitiva funktioner eftersom de letar kontroller med hjälp av karta och kompass påstår hon.
– Detta är unikt för orientering. Genom att bryta ner de olika delarna hoppas vi kunna hitta modeller som passar alla. Det räcker inte att motivera äldre att röra på sig. Vi måste fundera över både kropp och själ, säger Lina Östlund-Lagerström.