I budgeten för 2023 har regeringen avvecklat utbildningsformen branschskolor, som är en form av yrkesutbildning på gymnasienivå. En av branschskolorna är Åsbro kursgård där distributionselektriker utbildas, den typ av tekniker som bygger och kan reparera kraftnät.
Fler behöver utbildas
Utbildningen är viktig för branschen. Energiföretagen, branschorganisation för Sveriges energiföretag, uttrycker därför stor oro. Enligt deras beräkningar kommer det behövas ca 3 000 distributionselektriker fram till år 2030. Med nuvarande utbildningstakt kommer man nå 1 000 – och då utbildas majoriteten i Åsbro.
Damberg (S): ”Verkar helt fel”
Andra som uttrycker oro är Socialdemokraterna. Under onsdagen besökte partiets finanspolitiska talesperson kursgården.
– Här utbildas människor som elektrifierar Sverige, och nu finns ett hot mot att den här branschskolan ska lägga ner. Jag tycker det verkar helt fel att göra på det sättet, säger han.
Edholm (L): Behövs andra insatser
SVT Nyheter Örebro har sökt skolminister Lotta Edholm (L) för en kommentar. Hon har via sin pressekreterare skickat en skriftlig kommentar:
“Det har varit ett bra syfte med försöksverksamheten men totalt sett har det inte svarat mot förväntningarna. Trots flera godkända utbildningar inom olika yrkesområden så har elevdeltagandet varit begränsat eller obefintligt inom många utbildningar.
Det finns dock inga hinder för huvudmännen att själva driva vidare branschnära utbildning utanför försöksverksamheten.
Sammantaget drar regeringen slutsatsen att det behövs andra insatser för att åtgärda kompetensbristen, just nu pågår bland annat två utredningar som ska stärka kompetensförsörjningen”, skriver hon.