Ovako tror på framtiden i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

Ståltillverkaren Ovako har i sommar gjort stora investeringar i Hällefors, där drygt 500 personer jobbar. För bara tre år sedan var det tal om att lägga ner valsverket, som nu istället satsar för fullt framåt.

Valsverket i Hällefors går fortfarande varmt. 1150 grader varmt är nämligen det glödande stålet när det kommer ut ur ugnen för att valsas ut. Ugnen har nyligen blivit uppgraderad som en del av satsningen på Ovakos anläggning i Hällefors.

Erik Bohman är affärsutvecklingschef på Ovako. Foto: Emilie Pless/SVT

– Jag tror att man såg möjligheterna med Hällefors. Att det går att bygga en väldigt konkurrenskraftig verksamhet här över tid. Dessutom har efterfrågan ökat på våra produkter, säger Erik Bohman, affärsutvecklingschef på Ovako i Hällefors.

”Större arbetsglädje”

Hösten 2015 gick Ovako ut med att valsverket skulle läggas ner och 150 anställda varslades. Året därpå drogs det beslutet tillbaka och istället varslades 40 personer.

Marcus Andersson är processutvecklare på Ovako. Foto: Emilie Pless/SVT

– Det är en mycket större arbetsglädje nu. Man trivs bättre på jobbet och har gladare medarbetare, säger Marcus Andersson, processutvecklare.

Han har jobbat på Ovako i 13 år och ser nysatsningen som väldigt viktig för Hällefors.

Att företaget satsat på en bättre ugn ser han som ett tecken på  långsiktigthet.

– Och vi ser ju redan nu en kraftig höjning och en jämnare process- och produktkvalitet genom det nya utvecklingsprojektet.

Kan bli aktuellt att anställa fler

Idag tillverkar Ovako stålprodukter för bland annat tung fordonsindustri och bergsindustrin. I och med att det nu satsas på Hällefors kan det bli aktuellt att i framtiden anställa fler personer.

– I och med att vi ökar vår konkurrenskraft så ser vi framför oss att vi kommer ta nya affärer över tid och då kommer vi också behöva ha fler personer som jobbar här, säger Erik Bohman, affärsutvecklingschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.