• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Elina Mäki-Torkko, överläkare audiologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Örebro. Till höger en bild på en kvinna som visar sitt cochleaimplantat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elina Mäki-Torkko berättar att hur man gör en magnetkameraundersökning beror mycket på vilken typ av implantat det rör sig om. Foto: Hannah Gustafsson /Arkiv, SVT

Överläkaren om MR med cochleaimplantat: ”Extremt ovanligt med bestående besvär”

Uppdaterad
Publicerad

Förbud mot att göra magnetröntgen på personer med cochleaimplantat (CI) finns inte – däremot speciella rutiner man måste ta hänsyn till.

Region Örebro län vill inte kommentera Hanna Strandbergs enskilda fall.

– Men jag kan säga att det finns väldigt tydliga villkor från varje tillverkare om hur man ska genomföra en magnetkameraundersökning, säger Elina Mäki-Torkko, överläkare på audiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro.

När en person behöver genomgå magnetröntgen så används ett starkt magnetfält och radiovågor för att få en bild av kroppens inre.

Implantatet kan röra på sig

– Magneten i ett cochleaimplantat påverkas och kan i värsta fall röra på sig, vilket kan ge patienten smärta. Ibland räcker det att linda huvudet hårt för att stabilisera magnetens position.

Behöver personer med CI vara oroliga för att göra en magnetkameraundersökning?

– Nej, det ska man inte behöva vara. Ofta är det ju också väldigt viktigt att genomföra undersökningen för att kunna fastställa vissa diagnoser, säger Elina Mäki-Torkko.

Information är A och O

Hon betonar samtidigt att det är väldigt viktigt att informera patienten ordentligt före undersökningen.

– Man måste förbereda patienten på att hen kan uppleva obehag och en övergående smärta, det påverkar ju också upplevelsen. Bestående besvär är däremot extremt ovanliga, säger Elina Mäki-Torkko.

Hanna, som har dövimplantat, sitter i sin soffa.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Känn – det är svullet här”. Hanna Strandberg berättar om de bestående smärtorna efter sin MR-undersökning. Foto: SVT

cochleaimplantat

• Cochleaimplantat, så kallad CI, är ett alternativ för personer som får begränsad eller ingen hjälp av en vanlig hörapparat.

• Genom elektrisk stimulering av hörselnerven får gravt hörselskadade och döva möjligheter att uppfatta ljud och tal.

• Cochleaimplantat består av magnetiska delar som kan påverkas vid magnetröntgen.

• Implantatet består av en yttre ljudprocessor och en inopererad del. Den inre delen läggs i hörselsnäckan i innerörat. Den inre delen innehåller elektronik för att ta emot signalerna från den yttre delen och ge stimulering av hörselnerven.

• Hörselnervtrådarna i cochlean fångar upp signalerna och skickar dem till hjärnan, vilket ger förnimmelsen om ljud.

• Olika modeller av implantat är olika känsliga. Vissa modeller klarar en magnetröntgen bara magnetstyrkan inte är för stark. Andra modeller kräver att magneten opereras bort innan undersökningen.

Källa: Region Örebro län och 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.