VMA-systemet används för att varna och informera allmänheten om olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en del av Sveriges krisberedskap. Årligen kontrolleras signalen totalt fyra gånger och måndagens test är årets första.
Första gången Hesa Fredrik testades var på 30-talet, under en tid då krigshotet var ständigt närvarande i Sverige. Då fanns de så kallade tyfonlarmen utplacerade på de allra flesta orter runtom i landet. Men med tiden har antalet tyfonlarm minskat.
Används även vid andra olyckor
Bara i Örebro län finns flera kommuner där larmsignalen inte når fram.
– Systemet finns inte i alla samhällen, exempelvis i Lekerbergs kommun och Askersund. Det beror på att det från början var uppbyggt utifrån de risker som fanns för krig. Då gjordes bedömningar som låg till grund för det här. Men vi väntar nu på att det kommer andra bedömningar inför framtiden, berättar Per-Ove Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår.
I takt med att tiden passerat utan några krig har varningssystemet fått andra användningsområden. Numer används det även vid allvarliga händelser i fredstid, till exempel vid allvarliga miljölyckor.
Ett sådant exempel var vid gasläckan i Bettorp i december 2020.
Betonar att det är ett test
Med tanke på kriget i Ukraina och det förändrade säkerhetsläget vill Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) vara extra tydliga med att måndagens signal är just ett test.
I klippet berättar han mer om Hesa Fredrik och måndagens test.
När är Hesa Fredrik 2022?
Tidpunkten för testerna är klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Under 2022 testas signalen följande datum:
- 7 mars
- 13 juni
- 5 september
- 5 december
När Hesa Fredrik testas låter en ljudsignal oavbrutet i sju sekunder, sedan följer fjorton sekunders tystnad. Larmet pågår under minst två minuter. Därefter avslutas testet med en ihållande signal på 30 sekunder som betyder att faran är över.
Källa: MSB
Vad betyder Hesa Fredrik?
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.
Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.
Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Källa: MSB
Vad är skillnaden på flyglarm, beredskapslarm och VMA – Viktigt meddelande till allmänheten?
Flyglarm
Signal med korta stötar under 1 minut.
Om det militära försvaret upptäcker ett hotande luftangrepp används signalen för flyglarm för att varna allmänheten. Vid flyglarm ska du genast söka skydd i närmaste skyddsrum eller källare.
Beredskapslarm
Signal 30 sekunder – uppehåll 15 sekunder, upprepas under 5 minuter.
Beredskapslarm används om regeringen vill meddela att det råder omedelbar krigsfara, eller att landet är i krig.
Om du hör beredskapslarmet ska du omedelbart gå inomhus och lyssna på Sveriges Radio P4 för att få mer information. Var förberedd på att kunna lämna bostaden med kort varsel. Ta med det allra viktigaste, varma kläder, något att dricka samt id-handlingar. Om du är krigsplacerad ska du genast ta dig till den plats du har fått besked om.
Viktigt meddelande till allmänheten, VMA
Signal 7 sekunder – uppehåll 14 sekunder, upprepas 6 gånger.
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, används för att varna allmänheten vid händelser som gasutsläpp, bränder med explosionsrisk och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Du nås av VMA via radio och tv, men vid allvarliga händelser kan VMA också sändas ut via utomhusvarningssystemet, även kallat ”Hesa Fredrik”. Utomhuslarmet för VMA testas klockan 15.00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Om du hör VMA-signalen någon annan tid ska du omedelbart gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation och lyssna på Sveriges Radio P4. Du kan också få mer information via Krisinformation.se eller genom att ringa 113 13.
Faran över
Ihållande signal i 30 sekunder.
Signalen betyder att faran är över. Det innebär att du inte längre behöver hålla dig inomhus med stängda fönster, dörrar och ventilation. Om du befinner dig i ett skyddsrum eller skyddande utrymme kan du lämna det.
Källor: krisinformation.se, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, Dinsäkerhet.se, broschyren Om krisen eller kriget kommer (utgiven av MSB).
Vad ska jag göra om jag hör Hesa Fredrik och larmet går i skarpt läge?
- Gå inomhus.
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
- Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
- Ta del av information från informationsnumret 113 13.
Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.
Källa: MSB