Stora prisökningar gör att skolköken behöver jobba effektivt. Förutom att göra små justeringar i inköpen, ser man över hur matsvinnet kan minskas.
– Vi har haft väldigt stora prisökningar, vi har aldrig sett det här tidigare. Det påverkar oss jättemycket nu, säger Carina Andersson, chef på måltidsenheten i Örebro kommun.
Knepen bakom låga svinnet
Skolorna i kommunen har som mål att matsvinnet ska vara högst åtta till tio procent. Men på Mariebergsskolan ligger man lägre än så – där kastas endast en procent av maten. Bakom den siffran ligger en del knep, som att inte ställa fram för mycket mat på en och samma gång.
I klippet får du följa med in i köket och se hur de arbetar.
Den här dagen är det italienskt tema på menyn: Fisk med basilika, soltorkade tomater och potatismos. Dessutom en vegetarisk rätt, som dagligen serveras som ett alternativ. Dessutom har skolan en köttfri dag i veckan.
– Vi gör ju så gott vi kan. Vi har fått byta ut vissa råvaror till billigare. Färsrätter och sådär, säger kökschefen Susanne Andersson.