Väderkartan lovar fri sikt mot evigheten och det ska bli en ljummen sommarkväll. Förutsättningarna är med andra ord goda för de som vill sätta sin litenhet i perspektiv till det stora.
Det är nämligen just nu som jorden passerar meteorbältet Perseiderna med sina partiklar som härstammar från kometen Swift-Tuffle som passerar vart 133:e år, senast på 90-talet.
– Det här har vi arrangerat varje år sen vi bildade Örebro Astronomi 2008, berättar Kjell Olauson som är ordförande.
Gruskorn blir stjärnfall
Ett år räknade de församlade, hundratalet personerna in 90 stjärnfall. Oftast är partiklarna vid mötet med jordens atmosfär stora som gruskorn.
– Ibland kan det vara en stor som vi kallar för bolid. Då brinner det till ordentligt och har kanske varit en fotbollsstor sten som fanns där, säger Kjell, som själv sett några sådana sedan han började intressera sig för astronomi som 11-åring.
Teleskop på plats
Han har med sig en batteridriven grästrimmer för att röja en gång fram till betongfundamentet vid Venastugan där ett teleskop kommer att finnas under kvällen. Det lämpar sig dock inte för att se meteorregn, som oftast glimmar till i det perifera seendet innan man hinner reagera, utan finns på plats för besökare som vill se annat fascinerande i himladjupet.
– Den som vill kan ta med sig en solstol, eller en filt att ligga på och lite fika och vi räknar med att finnas här från 22-tiden när det börjar bli mörkt, säger Kjell Olauson.
Hör mer fascinerande fakta om Perseiderna i videoklippet.