Johan Edfeldt, överläkare, om avslitna hälsenor vid padelspel. Foto: SVT

Padelfebern märks på ortopeden – ökning av avslitna hälsenor

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för racketsporten padel har vuxit enormt i länet de senaste åren vilket också gjort avtryck på ortopedkliniken på USÖ.

– Vi har sett en ökning av antalet hälsenor som har gått av och vi har sett att ökningen kommer från padelspelare som har skadat sig, säger överläkaren Johan Edfeldt.

Padel är en relativt ung sport i Sverige och enligt Johan Edfeldt är vetenskapsläget kring skador kopplade till sporten ganska magert.

– Det finns en del studier med självrapporterade skador och då handlar det mer om axel- och armbågsöverbelastningar, säger Johan Edfelt,

Jobbig skada

För den som drabbas av en hälseneruptur väntar omkring två månader med gips och kryckor.

– Det är en jobbig skada att dra på sig, efter de två månaderna  är det en lång rehabilitering innan man är tillbaka till sin ursprungsnivå, säger Johan Edfeldt.

2017 behandlades 88 avslitna hälsenor på USÖ varav en orsakad av padelspel,  2019 behandlades 101 avslitna hälsenor varav 21 orsakades av padelspel.

Söker hjälp hos naprapaten

Naprapaten Magnus Eliason i Örebro har också märkt av det ökande intresset för padel och tar emot omkring fem patienter i veckan med direkt koppling till padelspel.

– Det handlar om allt från rygg till axlar och armbågar och generellt beror problemen på överbelastningar, säger han.

Ofta handlar det om personer som är lite äldre, överviktiga och i dålig form och som är för stela, orörliga och tunga för aktiviteten. Dessutom slarvar många med uppvärmningen, enligt Magnus Eliiasson.

– Jag är dock positiv till att de vill röra på sig och ger dem rörlighetsprogram och kostråd, säger Magnus Eliasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.