Man i gul väst märkt ”Trygga vuxna” står vid pingsbord kring vilket tre tjejer i 10-årsåldern spelar pingis. I bakgrunden en skolbyggnad (Kyrkbackskolan i Kopparberg) och en klarblå himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tycker eleverna på Kyrkbacksskolan om att PRO är med på rasterna? Se barnen berätta i klippet. Foto: Jonas Kraft/SVT

Pensionärer gör skolgården tryggare i Kopparberg

Publicerad

Fler vuxna på rasterna. Så svarade eleverna på Kyrkbacksskolan i Kopparberg på frågan om vad som skulle göra skolan tryggare. Lösningen blev ett samarbete med pensionärer från PRO.

Anders Zetterlund är ordförande för PRO i Kopparberg och en av pensionärerna som är med på skolgården några dagar i veckan.

– Det är trevligt att vara med de här unga. Det kan ju vara de som varken har en mormor eller morfar och då blir ju vi som en sådan, säger han.

Andraklassaren Vida Hermansson tycker att det är jättebra med extra vuxna på skolan:

– De reder ut saker som kanske kan leda till konflikter, säger hon.

Är ute på raster och i matsalen

Sofia Bergman är samordnare för barn och unga i Ljusnarsbergs kommun.

– När jag frågade PRO var några av dem intresserade av att vara ”trygga vuxna” på skolan och vara ute på raster och i skolmatsalen med eleverna för att trygga upp, säger hon.

Satsningen har nu utvärderats. I en enkät uppgav 80 procent av de svarande eleverna att de känner sig tryggare.

– Det tycker vi är ett jättebra resultat, säger Sofia Bergman.

Starta klippet ovan för att besöka skolgården och höra vad eleverna tycker om ”Trygga vuxna”.

Sex pensionärer med gula västar och tio barn vinkar till fotografen. I bakgrunden en skolbyggnad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Trygga vuxna” är ett unik projekt i Kopparberg. Starta klippet för att höra Sofia Bergman på Ljusnarsbergs kommun och Anders Zetterlund från PRO berätta hur det startade. Foto: Jonas Kraft/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.