Spaningsledaren Peter Springare vill att Justiteombudsmannen prövar hur polisledningen i Örebro kommunicerade till personalgruppen om orsakerna till omplaceringen av honom.
Information skickades ut i ett mejl. Peter Springare menar att det är ett sekretessbrott, och han känner sig svartmålad och kränkt av det. Han menar att orsakerna som angivits varit felaktiga.
Känner sig kränkt
Springare vill också ha prövat hur uppgifterna spreds vidare till media av polisen där de framförde att det handlade om att Springare inte skött sitt jobb, inte om hans många tidigare uttalanden om kriminalitet och invandring som fått stor spridning via både sociala och etablerade medier.
Springare menar att polisens agerande kränkt honom på ett obeskrivligt sätt: ”Ingen av oss har någonsin blivit så kränkta och förnedrade offentligt”, skriver han i anmälan.
Justiteombudsmannen har ännu inte tagit ställning till anmälan.
– Jag kände inte ens till anmälan, men de som är berörda av den har fått kännedom om den, säger Dan Hjerstrand som är tillförordnad polisområdeschef.
Avvaktar
Polisledningen i Örebro avvaktar ifall Justitieombudsmannen vill ha något yttrande från dem om hur de hanterat ärendet.
För en dryg vecka sedan kom beskedet att Peter Springare plockats bort som spaningsledare för den uppmärksammade mordutredningen på en 45-årig kvinna i Örebro.
Hon anmäldes försvunnen från sitt hem för en månad sedan. Polisen rubricerade händelsen som människorov. Fyra dagar senare hittades hon död av allmänheten i närheten av hemmet.
SVT Nyheter Örebro har sökt Peter Springare för en kommentar.