Tvådelad bild: Hynnebergsbrottet fotograferat med en drönarbild från ovan och Karin Eldblom, förundersökningsledare hos polisen i Hallsberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Karin Eldblom, förundersökningsledare på polisen i Hallsberg, om sökinsatserna. Foto: Johannes Weckström/Sophie Olsson Rahlén/SVT

Polisen: Kan finnas en kropp i Hynnebergsbrottet utanför Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har slutat leta efter mänskliga kvarlevor i Hynnebergsbrottet. Men fortfarande är delar av botten i det mest intressanta området inte genomsökta. 

– Dykarna har inte kommit ner hela vägen till botten överallt, men Sjöpolisen och Kustbevakningen anser att de har sökt av väl och då får vi gå på det, säger Karin Eldblom, förundersökningsledare hos polisen i Hallsberg.

Polisens blick riktades mot Hynnebergsbrottet efter att flera hundar oberoende av varandra vid flera tillfällen markerat för mänskliga kvarlevor. Både från båt och vid kanten av det vattenfyllda stenbrottet. Sökningarna koncentrerades till den ena änden av brottet utifrån markeringarna.

Är det inte troligt att det ligger en kropp där nere?

Försvunne Patrik

– Det är klart att det finns en möjlighet att det gör det, i och med att hundarna har markerat.

Är det inte viktigt att få upp kroppen och identifiera den?

– Absolut, men i nuläget anser vi att vi gjort det vi kan göra, och att Kustbevakningen och Sjöpolisen har sökt av det område som är av intresse.

Dröjde två år

Patrik Linfeldt klev av tåget i Hallsberg och försvann i maj 2017, och redan i september samma år markerade hunden Zigge vid Hynnebergsbrottet. Ändå dröjde det till 2019 innan polisen sökte med egen hund vid stenbrottet igen.

– Det hade genomförts sök i området, runt Hynnebergsbrottet och andra sjöar redan i juni 2017, så området ansågs väl genomsökt, säger Karin Eldblom.

Hynnebergsbrottet, en knapp mil nordost om Hallsberg, är upp till 22 meter djupt och svårsökt. Enligt Eldblom vittnade dykarna om dålig sikt.

– Dessutom ligger det en hel del bråte och skräp som betongfundament och armeringsjärn på botten.

Inga fynd kopplade till Patrik

Det har genomförts fyra dyksök och en kartering av botten i stenbrottet. Dykare från Sjöpolisen och Kustbevakningen har bistått polisen och både ekolod och undervattensrobot med kamera har använts.

– De har hittat en presenning, någon handduk och en hel del skräp, men inte något som kan härledas till Patrik Linfeldt, säger Karin Eldblom.

I maj ifjol genomfördes den senaste sökningen. Nu blir det inga fler, trots att delar av botten i det utpekade området inte sökts igenom. Patriks familj vill att polisen fortsätter.

– Jag har full förståelse för det, men vi anser att vi sökt där vi behöver söka, säger hon.

I klippet ser du bland annat när hunden Zigge markerade vid det första tillfället vid Hynnebergsbrottet.

Försvunne Patrik – detta har hänt

– Den 22 maj 2017 steg 22-årige Patrik Linfeldt av tåget i Hallsberg och försvann. Han var då på väg hem från sin utbildning på Muskikkonservatoriet i Falun till familjen i Malmö.

– Patrik hade mått psykiskt dåligt under en period. När det blev värre bestämde han tillsammans med familjen att det var dags att åka hem.

– Ett flertal sökinsatser har genomförts under åren, på land och i vatten. Polisen, Missing People, Patriks klasskamrater i Falun och andra privata spaningsgrupper har deltagit i sökandet.

– Familjen startade även en Facebook-sida och tips strömmade in från hela landet. Tusentals människor engagerade sig, utan resultat. Om inga nya uppgifter kommer in blir Patrik, på familjens begäran, formellt dödförklarad den 8 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunne Patrik

Mer i ämnet