Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera inkörsportar till den beroendeframkallande drogen. Hör områdespolisen Jonas Svallin berätta. Foto: SVT

Polisen i Örebro om oxycontin: ”Har fått ett starkt fäste”

Publicerad

Den starkt beroendeframkallande drogen oxycontin har fått ett starkt fäste i Örebro, enligt polisen.

– Vi vet inte varför, det kan finnas flera olika orsaker, säger områdespolisen och gruppchefen Jonas Svallin.

Redan för ett år sedan såg polisen att oxycontinet ”stack ut”.

– Det finns ingen enkel förklaring till hur det börjar. Det kan vara så att någon som langar fått en god tillgång till oxycontin och börjar sälja och så skapas det också en efterfrågan, säger Jonas Svallin.

Polisen arbetar enligt Jonas Svallin brett mot droger med de resurser de har, och inte särskilt mot just oxycontin. Men han tycker sig ha god kännedom om vissa platser där försäljningen sker.

Publika platser

– Järntorget är en av de platserna precis som Resecentrum. Det handlar ofta om publika platser som det är lätt att ta sig till och från och där det är lätt att försvinna i mängden.

Enligt Jonas Svallin handlar polisarbetet bland annat om att uppmärksamma och söka upp olika platser där man vet att försäljningen pågår, och om att störa och identifiera.

– Om vi anträffar en drogpåverkad person kan vi ta med dem för kroppsvisitering och i samarbete med sjukvården se till att det tas urin- eller blodprov. I samband med det erbjuds personen också ett samtal med beroendevården. En del tackar ja, andra nej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.