Arbetslöshet, låg utbildning och bidragstagande gör att många i norra länsdelen riskerar att hamna i kriminalitet. Foto: SVT

Allt fler kriminella i norra länet – nu satsar polisen på ökad närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Hög andel brott i förhållande till invånare och en stadig ström av människor som antingen redan hamnat i kriminalitet eller riskerar att göra det. Nu vill polisen i norra Örebro län försöka att stävja utvecklingen genom att göra det som de sällan har tid med – att vara på plats och visa sig.

Norra Örebro län har blivit ett tillhåll för kriminella och allt fler flyttar in. Konstaterandet kommer från polisen men också via brottsförebyggande rådets statistik som visar att antalet brott i förhållande till befolkning ligger på samma nivå som i Örebro, en betydligt större stad med fler invånare.

– Det har funnits perioder då det legat lika högt som i Rinkeby, konstaterar kommunpolis Stefan Toll i Lindesberg. Samtidigt hör jag i mitt arbete om allt fler som inte bryr sig om att anmäla brott eftersom ”polisen ändå inte kan göra något”.

Stefan Toll och hans kollegor ser fram emot att vara på plats i Ställberg, Ställdalen och Mossgruvan. Foto: Privat

Vill bryta utvecklingen

Och när allt större andel av befolkningen på små orter som Mossgruvan, Ställberg och Ställdalen är arbetslösa, bidragstagande med låg utbildning ökar risken för utanförskap och kriminalitet.

Men hos polisen finns också ett stort engagemang för att motverka utvecklingen. För att försöka bygga relationer och samtidigt bli mer synlig kommer man under vecka 49 och 50 att koncentrera sina resurser till Ljusnarsbergs kommun.

– Det kommer att vara flera poliser på plats men också hundpatruller och trafikpolis, berättar Stefan Toll. Syftet är som sagt först och främst att vara synliga och bygga relationer med ortsborna. Men samtidigt kommer vi att passa på att göra trafikkontroller av olika slag.

Vill rekrytera fler till yrket

Två veckor av ökad närvaro kanske inte kommer ge effekt omedelbart men Stefan Toll och hans kollegor hoppas att ökat förtroende för polisen, ett utökat kontaktnät och grannsamverkan ska kunna växa fram med tiden.

– Vi ser verkligen fram emot de här två veckorna säger han. Det är första gången vi arbetar på det här sättet men förhoppningen är att det ska bli allt vanligare.

Och kanske man också lyckas att skaffa fler kollegor på köpet.

– Vi vill gärna att fler från kommunerna i norra länet söker sig till polisyrket, säger Stefan Toll. Så den del rekrytering ska vi försöka också hinna med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.