Paret ska ha blivit uppringda av någon som utgett sig för att vara polis. Enligt personen har ett hus på gatan där paret bor varit utsatt för ett inbrott där ungdomar kommit över parets bankuppgifter när de rotat i postlådor.
Paret ombeds samla ihop sina värdesaker och lämna dem till polisen för stöldmärkning. Medan samtalet pågår har en annan person, en man iklädd bland annat skjorta och munskydd, kommit till bostaden till fots och fått med sig smycken, bankkort med koder samt 25 000 i kontanter.
Försvann med värdesaker
I samband med det fysiska besöket fick paret nya koder, men inga nya bankkort samt löftet att värdesakerna skulle lämnas åter senare under kvällen, vilket inte skedde. Polisen har inga spår efter bedragarna.
– Det här är ett fruktansvärt brott att utsätta vem som helst för, men framförallt äldre personer. Det är otroligt integritetskränkande, säger Hallin och fortsätter:
– Vi försöker gå ut och varna, men de är väldigt, väldigt duktiga på att byta modus och inriktning.
Agerar inte så här
Polisen poängterar att de aldrig agerar på detta sätt och varnar nu äldre personer för bedragarna. Samtidigt påminner de om att aldrig lämna ut bankkort eller koder till okända personer.
– Det är just nu den allra vanligaste typen av bedrägerier vi har. Med folk som blir uppringda och ombeds lämna ut koder till Bank-ID eller bankkort. Tumregeln är att aldrig göra det om du blir uppringd av någon. Är du det minsta osäker – be om namn och telefonnumer, lägg på och kontakta banken eller myndigheten och verifiera samtalet, säger Christina Hallin.