lastbil på motorväg omkörning

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det tar för lång tid när lastbilar kör om varandra. Därför vill polisen se ett omkörningsförbud för tunga fordon på vissa ställen i Örebro. Foto: SVT

Polisen vill ha omkörningsförbud för lastbilar genom Örebro

Publicerad

När tunga fordon kör om varandra tar det så lång tid att utryckningsfordon hindras. Därför vill polisen se ett omkörningsförbud på genomfartsleden genom Örebro.

En långtradare kör 80 km/tim och vill inte ligga bakom en annan långtradare som kör 78 km/tim. När skillnaden i hastighet är så låg kan det ta lång tid innan omkörningen är klar. Under tiden blockeras annan trafik, bland annat polis, räddningstjänst och ambulans.

– När vi kommer på utryckning så kommer inte vi fram, säger Mikael Stolt, gruppchef för trafikpoliserna i Örebro län.

Först ska försök utvärderas

– Folk ringer in för att de behöver hjälp och då vill vi ju komma fram så fort som möjligt. Det kan ju vara någon som sitter fast efter en olycka eller att det är en pågående misshandel, fortsätter han.

Mikael Stolt menar att ett omkörningsförbud för tung trafik på E18/E20 genom Örebro skulle hjälpa. Det finns redan i exempelvis Skåne.

I Stockholm har ett försök med ett liknande omkörningsförbud startat på sträckan Södertälje-Arlanda. Först när det försöket har utvärderats kan det bli tal om fler omkörningsförbud, enligt Tove Västibacken på Trafikverket. I Skåne har dock liknande omkörningsförbud funnits i flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.