Mordbrand i Brickeberg i Örebro år 2005

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det har kommit ett tips som vi har bearbetat och hållit förhör i” – hör kriminalkommissarie Mikael Nyqvist berätta om polisarbetet i klippet. Foto: SVT

Polisens kalla fall efterlyser fler iakttagelser från branden i Brickeberg

Uppdaterad
Publicerad

År 2005 dog knappt tvåårige Pontus i en husbrand i området Brickeberg i Örebro. Polisens huvudteori är att en pyroman ska ha orsakat mordbranden – men också andra bränder i staden under samma år.

Polisens Kalla fall-grupp efterlyser nu tips för att komma vidare i utredningen.

Endast ett tips gällande mordbranden i Brickeberg har kommit in sedan polisens Kalla fall-grupp gick ut med en efterlysning i somras. Det är ett tips som gått till förhör – och som troligtvis kommer leda till fler förhör, berättar kriminalkommissarie Mikael Nyqvist.

– Vi söker iakttagelser från branden eller andra anlagda bränder närtid i Örebro, säger han.

Sammanlagt är sju poliser involverade i utredningen av mordbrandsgåtan. Än har de ingen misstänkt.

Grov mordbrand i Brickeberg

Det var i augusti 2005 som en knappt tvåårig pojke omkom i lågorna när ett hus i området Brickeberg i Örebro stod i brand. Händelsen är än i dag rubricerad som grov mordbrand.

Polisens huvudteori har sedan händelsen varit att en pyroman ska ha orsakat branden – men också andra i närtid då Örebro under samma år chockades av flera anlagda bränder.

Försöker även lösa ”tvättstugemordet”

Det är ett av flera olösta fall i länet som polisens Kalla fall-grupp ska försöka lösa. Ett annat fall som ska upp till efterlysning i närtid är bland annat ”tvättstugemordet” år 1995 där en kvinna i 30-årsåldern påträffades mördad i en tvättstuga i området Oxhagen i Örebro.

KLIPP: Hör SVT:s sammanfattning av fallet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på branden i klippet ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.