Karlskogas ordförande Niina Laitila (S) avgår

Uppdaterad
Publicerad

Revisorernas kritik var inte nådig. På måndagen tog Niina Laitila (S) konsekvenserna och avgick.

– På grund av den situation som uppstått har jag beslutat att avgå, förklarade Niina Laitila (S) på måndagens presskonferens.

Det formella beslutet fattas av Karlskoga kommunfullmäktige senare i juni och fram till dess kommer Niina Laitila (S) att fullfölja sitt uppdrag.

Kritik mot Nina Laitila (S)

Det är efter kritik från revisorerna och rekommendationen att inte bevilja Niina Laitila (S) ansvarsfrihet som hon fattat sitt beslut.

– Jag vill verkligen beklaga att den här situationen uppstått, säger hon. Det har aldrig funnits något intresse från min sida att undanhålla någon information för någon.

Den kritik som riktats mot Nina Laitila (S) handlar om hennes inblandning i en ränteaffär där Niina Laitila skrivit under ett avtal med Nordea för kommunens räkning med en bindningstid på 30 år.

Handlingen blev varken diarieförd eller daterad, och den överskrider dessutom gränserna för hur länge man får finansiellt binda upp kommunen enligt kommunens finanspolicy.

På måndagen erkände Niina Laitila (S) att hon brustit i sitt agerande men kritiserade också revisorerna på en punkt:

– När det gäller diarieföringen håller jag inte med revisorerna. Jag som ordförande kan aldrig kontrollera att varje tjänsteman gör sitt jobb. Jag har litat på tjänstemännen och har utgått ifrån att de haft kommunens bästa för ögonen.

En översyn av rutinerna kommer nu att genomföras på uppdrag av Niina Laitila som för övrigt avböjde att kommentera ytterligare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritik mot Nina Laitila (S)

Mer i ämnet