Vi lever i en tid som präglas av matlarm. I ena stunden är chips det värsta du kan äta, i nästa är det riset som är farligt och ibland är det ett helt näringsämne, tillexempel kolhydrater, som ska uteslutas för att vi må bra.
– Moderna dieter som att äta glutenfritt eller att äta väldigt få kolhydrater är faktiskt ett bekymmer. Dessa kosthållningar står inte alls i linje med våra rekommendationer för att tarm- och hjärnsystemet ska må bra, säger Robert Brummer, professor i gastroenterologi och klinisk nutrition vid Örebro universitet.
Varför inte?
– De är ofta mycket fiberfattiga vilket inte alls är bra i samspelet mellan tarm och hjärna. Istället bör vi äta kost som främjar våra bakterier i tarmen och även olika substanser i hjärnan som är viktiga.
Varierad kost nyckeln
För att må bra rekommenderar Robert därför att man äter en varierad kost och att man försöker ha en aktiv livsstil.
– Det är inte de enskilda livsmedlen som är farliga. Det handlar mer om att ha en sund vardaglig rutin. Man kan tillexempel försöka äta mycket antiinflammatorisk kost eftersom att vi vet att denna kan påverka både tarmen och hjärnan på ett positivt sätt, säger han.