Hyresgäster i Västhaga tycker inte att Öbo behöver göra så stora renoveringar i deras lägenheter. Foto: SVT

Protester i Västhaga mot hyreshöjningar: ”Man ska göra det utifrån förstånd och dialog”

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsområdet Västhaga påminner till utseendet om ett radhusområde, med lummiga trädgårdar och altaner. Men de kommande åren ska Öbo riva uteplatserna och bygga nytt, och höjda hyror gör att vissa får svårt att bo kvar.

– Vi kämpar för att det här ska fortsätta vara ett fantastiskt område för människor att bo i, säger hyresgästen Bengt Blom.

I bostadsområdet Västhaga planerar Örebrobostäder, Öbo, att nyrenovera 375 lägenheter som är byggda under miljonprogrammet för 50 år sen.

Under renoveringen kommer de boende att få flytta till tillfälliga lägenheter för nästan allt ska bytas eller rivas.

Hyreshöjningar i Västhaga

Det ska grävas för el, värme, vatten och avlopp. Altaner ska rivas, alla kök och badrum ska bytas och ett 30-tal lägenheter får ett rum mindre när fläktrum ska byggas in i husen.

Dessutom ska garage och tvättstugor rivas och byggas upp på nytt.

– Vi är inte motståndare till att det renoveras, men man ska göra det utifrån förstånd och dialog, och inte att man får hyreshöjningar på 60 procent så att folk inte kan bo kvar. Det är oacceptabelt, säger Bengt Blom som bott i sin lägenhet i Västhaga i 25 år.

Oroliga hyresgäster

Idag ligger hyran på runt 6 000 kronor i månaden för tre rum och kök. Efter renoveringen kommer en trea att kosta cirka 9 500, med hyresrabatt under de första tre åren.

– Man känner sig orolig. Vart ska man flytta om man inte kan bo kvar? säger Anna-Maria Århammar.

Hon är nöjd med sitt boende idag, som är anpassat för att hon ska kunna ta sig fram med permobil. Hon fick sitt badrum renoverat för några år sedan, och ser inget akut renoveringsbehov för hennes lägenhet.

I maj 2018 fick alla berörda lägenhetsinnehavare information om att underhållet av deras lägenheter skulle pausas, eftersom det var en större renovering på gång.

– Men det var inget man trodde då att det skulle bli såhär stort, det var det inte, säger Anna-Maria Århammar.

Information från grannar

I juni i år fick boende på Tunnlandsgatan, som är den första etappen av lägenheterna som ska renoveras, information om vad som skulle renoveras och vad det skulle innebära i hyreshöjningar.

Där välkomnades också synpunkter från hyresgästerna.

Den informationen önskar Bengt Blom, som bor i etapp två, att han också hade fått ta del av genom Öbo. Istället har han fått hitta informationen själv genom att prata med grannarna på Tunnlandsgatan.

– Hade inte vi fått vara med och lyssnat hade Öbo satt spaden i Tunnlandsgatan, och vi hade suttit på läktaren och tittat på och inte kunnat göra något åt det, säger Bengt Blom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hyreshöjningar i Västhaga

Mer i ämnet