Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Psykologen från ätstörningsmottagningen i Örebro svarar på dina frågor

Uppdaterad
Publicerad

Nu har du chansen att ställa dina frågor till Hanna Aabakken som är psykolog vid ätstörningsmottagningen i Örebro.

Passa på att ställa frågor om allt från smalhets på sociala medier till ätstört beteende och ätstörningar. Hanna chattar med er tittare klockan 12.30-13.30 men du kan ställa dina frågor redan nu.

Experten svarar på dina frågor om smalhets och ätstört beteende

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten. Tack för alla bra frågor!

Madeleine • Hej Hanna! Hur kan föräldrar tänka och göra vid matbordet om deras barn vägrar att äta?

Det beror helt på situationen. Det som är viktigt att tänka på som förälder är att skapa en trygg miljö hemma. Det kan du göra genom att utforska vad händer, t.ex. vilka känslor och tankar som finns där och att även sätta tydliga ramar om vad som gäller.

Mica • Finns det någon enhet i Örebro län som riktar sig till barn med misstänkt/bekräftad ARFID?

På ätstörningsmottagningen i Örebro bedöms och behandlas även diagnosen ARFID.

Anette H • Vilka är de vanligaste, första tecknen på att det är risk för att en ätstörning har börjat?

Hej! Det första tecknet att vara uppmärksam på är om ens självkänsla mer och mer påverkas av hur väl vi kontrollerar mat, vikt, kropp eller träning. Nästa steg är om vi börjar begränsa vårat liv utifrån behovet av kontroll kring mat, kropp och vikt. T.ex. om jag inte kan stå ut med ett missat träningspass eller undviker middag men vänner. Det är om detta blir en ond spiral som är svår att bryta sig fri från som det kan vara bra att söka stöd.

Fråga • Jag har bantat hela mitt liv. Riskerar jag att överföra det till mina barn? De är inte så stora än.

Hej! Det är svårt att svara på hur stor risken är då det finns så mycket som kan påverka. Det vi kan anta är att alla påverkas mer eller mindre av samhällets normer och att det vi kan göra som föräldrar är att få våra barn att känna sig tillräckliga oavsett. Det är därför också viktigt att vara förstående och förlåtande mot sig själv, precis som vi ska vara mot våra barn. Att visa att vi bara är människor som gör vårt bästa.

Mikael • Hej Hanna! Hur ofta föreligger annan (psykisk) ohälsa i kombination med ett ätstörningsbeteende och/eller smalhets?

Hej! Bra fråga! Det är vanligt att det förekommer annan underliggande psykisk ohälsa hos de som utvecklar en ätstörningsproblematik. I många fall är de ätstörningsrelaterade symptomen ett uttryck för andra svårigheter, såsom ångest, depression eller annan ohälsa.

Hej! • Jag har en fråga, borde jag söka hjälp?
Mina symtom är att jag äter nattetid, helst söta saker, kan inte stoppa ätandet när jag börjat och sätter förbud för mig själv som sedan resulterar i att jag äter allt jag inte får.

Om du upplever detta som ett bekymmer och att det påverkar ditt liv negativt kan det absolut vara klokt att söka hjälp hos ätstörningsmottagningen. Där görs sedan en fördjupad bedömning om din situation.

Anonym • Om man har ett barn som börjat få ätstörningar, och som inte lyssnar på det man säger, när ska man söka hjälp och vart ringer man först?

Hej! Om man är orolig för sitt barn kan man alltid vända sig till ätstörningsmottagningen där man kan få telefonrådgivning. Det finns även fler ideella organisationer som arbetar med att stötta föräldrar, t.ex. Frisk och fri och Shedo.

Emma • Hej! Hur ska man tänka, främst som ung, för att inte fastna i fällan att jämföra sig med andra som är smalare och snyggare, främst på sociala medier?

Det är lätt att fastna i tankar och idéer om hur man borde se ut och att man jämför sig med andra. Mitt främsta tips är att tydliggöra för dig själv vad som är viktigt i ditt liv, vem vill du vara om 10 år? Och att låta detta styra dina beslut och val i livet. På så sätt slipper du styras av ideal och normer.

OP • Har provat olika dieter för att gå ner i vikt och tycker att 16:8 funkar bra, alltså att man bara har ett ”ätfönster” på 8 timmar. En del tycker det är ”ätstört” men det är väl ok?

Hej! Min syn på om man har en ätstörningsproblematik eller inte baseras på om beteendena, t.ex. begränsningar kring vad man äter eller att man undviker sådant man tidigare tyckt var kul, leder till att man mår sämre och att ens liv blir begränsat på grund av detta.

Samuel • Vad gör skolor för att hjälpa elever som lider av detta?

Jag kan tyvärr inte svara på detta då jag inte jobbar inom skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.