1970, då Maja Ekelöf var 52 år, briserade plötsligt en bomb i både det politiska och kulturella etablissemanget.
– Då stod det klart att en fattig, frånskild fembarnsmamma från Karlskoga fått Rabén och Sjögrens stora romanpris för bästa politiska roman, berättar historikern Gunnela Björk. Något som varenda dagstidning i hela Sverige hade på sin förstasida.
Skurhinken en symbol
Boken ”Rapport från en skurhink” blev en storsäljare och betraktas av många som banbrytande eftersom hon satte sig själv i centrum och berättade om vardagen som lågavlönad.
– Det är en skurhink på omslaget, konstaterar Gunnela Björk. På ett sätt blev den här skurhinken symbolen för kvinnors dubbla förtryck: hon som skurar borta och hemma, uppskattad och tackad av ingen. Allra minst av arbetsgivaren som betalade uselt på den här tiden.
Skriver inte bara om sig själv
I samband med 100-årsjubileet av Maja Eleköfs födelse 23 februari uppmärksammas hon med en utställning på Karlskoga bibliotek. Där finns bland annat originalmanus till Maja Ekelöfs bok, brevväxling med förlaget, kvitton och lite tidningsartiklar.
– Maja Ekelöf skriver inte bara om sig själv utan i boken utan här finns också hennes tankar om det som hände i världen under den tiden:befrielsekrig, medborgarrättsrörelsen, apartheid och USA:s krig i Vietnam. Det gör att boken blir ett fantastiskt tidsdokument, avslutar Gunnela Björk.