Sverige ska ställa om till en cirkulär och biobaserad ekonomi. Det säger regeringen i sin budgetproposition för 2020 och en nationell strategi ska tas fram.
För att nå de internationella klimatmålen måste Sverige lämna den fossilberoende ekonomin och i strategin ska man dra upp vägen för hur omställningen ska gå till.
Men redan innan regeringens arbete kommit igång har Delegationen för cirkulär ekonomi, som är ett rådgivande organ till regeringen, kommit med ett inspel och en lång lista på åtgärder.
– Vi ville göra det här inspelet så snabbt som möjligt, innan regeringens arbete drar igång. Det är förslag på vad som kan ändras direkt och sådan som vi ser behövs på sikt för att få till den här omställningen, säger Åsa Domeij, ordförande för delegationen.
Förslag på nya lagar
Bland annat trycker delegationen på att regeringen ser över lagar och förordningar så att de stödjer en omställning. Några saker kan dessutom åtgärdas direkt, till exempel pant.
– Vi skulle kunna lagstifta om pant på alla flaskor och burkar. Som det är idag är det obligatoriskt på vissa, frivilligt på en del och en del saknas det helt på. Folk gillar dessutom pant, säger Åsa Domeij.
I sitt inspel skriver också delegationen att ett tydligt budskap från bland annat näringslivet, branschorganisationer, kommuner, regioner och intresseorganisationer är att det behövs en vision för omställningen med tydliga målsättningar och delmål.
Delegationen för cirkulär ekonomi
Regeringen beslutade i april 2018 att inrätta en delegation för cirkulär ekonomi. Delegationen ska stärka samhällets omställning mot en resurseffektiv, cirkulär och biobaserad ekonomi nationellt och regionalt.