• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Jesper Mattsson/SVT

Uranbrytning kan förbjudas – efterlängtat lagförslag i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har utländska gruvbolag ansökt om att få provborra i Kvarntorpshögen i jakt på uran. Nu kan ett nytt lagförslag sätta stopp för det.

Sveriges största uranfyndigheter finns i Kvarntorpshögen, i form av uranrikt alunskiffer, och flera gånger har utlandsbaserade gruvbolag ansökt om att få provborra i Kumla i jakt på uran.

Regeringen vill göra det ”glasklart”

Kommunen har vid flera tillfällen vänt sig till regeringen för att förhindra uranbrytningen och nu kan ett nytt lagförslag från regeringen en gång för alla sätta stopp för sådana planer.

Kvarntorpshögen

− I och med lagförslagen vill regeringen göra det glasklart att det inte längre ska vara tillåtet att utvinna uran i Sverige, säger miljöminister Karolina Skog.

Inga tillstånd

Genom ändringar i miljöbalken och minerallagen kommer det inte längre gå att få tillstånd för att starta en urangruva eller utvinna uran ur gruvavfall.

Det innebär också att det inte blir möjligt att ge tillstånd till att bryta, provbryta, bearbeta eller fysikaliskt eller kemiskt anrika uran för att använda materialets radioaktivitet.

Kan bli klart i augusti

Uran används som bränsle i kärnkraftverk och är vanligt förekommande i svensk berggrund. I dag är det möjligt att utvinna uran i Sverige och de senaste åren har det förekommit omfattande prospektering efter uran.

Experter menar dock att det finns miljörisker med att bryta uran. Bland annat finns risk för att hälsofarliga metaller sprider sig, vilket kan påverka fiskars fortplantning eller leda till att fiskar dör.

Lagändringarna, som nu läggs fram till lagrådet, föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet