Till vänster syns en vaccinationampull med etiketten ”GARDASIL 9” som ligger i en pappersbehållare på ett bord. Till höger syns en person som blir intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lovisa Bergengren är överläkare i obstetrik och gynekologi samt projektledare för utrotningsprojektet i Region Örebro län. Hon berättar om hur man jobbar för att få fler kvinnor att vaccinera sig. Foto: SVT

Region Örebro län vill att fler tar HPV-vaccinet – så ska man nå målet

Uppdaterad
Publicerad

Kampanjen där kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds gratis HPV-vaccin för att utrota livmoderhalscancer pågår fram tills den sista juni i år. Än så länge har 61 procent vaccinerat sig i Region Örebro län. Målet är minst 70 procent.

Om 70 procent av kvinnorna födda mellan 1994 och 1999 vaccinerar sig, beräknas det leda till flockimmunitet. Det innebär att viruset stannar av.

Det så kallade utrotningsprojektet skulle ha avslutats med den första dosen vid årsskiftet, men man såg nationellt att det skulle bli svårt att nå 70 procent vid den tidpunkten, därför flyttades slutdatumet fram till den sista juni 2025.

Just nu är 61 procent av kvinnorna i målgruppen vaccinerade i Region Örebro län.

– Vi ligger ungefär där vi hade hoppats, säger Lovisa Bergengren, överläkare i obstetrik och gynekologi.

Det är cirka 900 till 1 000 kvinnor som regionen behöver nå ut till för att lyckas nå målet.

Vaccinet gratis – men kostar att sticka

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla upp till 26 år som inte vaccinerat sig tidigare tar HPV-vaccin. I veckan kom beskedet att Region Örebro län nu erbjuder vaccinet till alla vuxna mellan 18 och 26 år, för 220 kronor.

– Alla upp till 26 år får vaccinet gratis, men man betalar 220 kronor för stickkostnaden. Den stora nyheten här är att även män upp till 26 år rekommenderas att ta vaccinet, säger Lovisa Bergengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.