– Det här är ett komplement för de som inte är så sjuka så att de behöver sjukhusvård men behöver mer vård än att bara träffa sin behandlare en timma i veckan inom öppenvården, förklarar Sanna Aila Gustavsson som är verksamhetschef.
Följ med in på nya dagvården i klippet ovan.
Ångest efter maten
I de nya lokalerna finns bland annat kök, samlingsrum och så rummet som kallas ”sinnesstimuleringsrum”, ett rosamålat rum med olika vilstolar, vattensäng och ljusslingor i olika färger.
– Vi valde en ljust rosa färg för att vi hörde att man sett i psykiatrin i Danmark att rosa är en färg som lugnar, förklarar Anna Lundberg som är dietist på mottagningen. Hit kommer man för att kunna vila efter maten eftersom det är ganska vanligt att det är då man får ångest. Men också för att få andra intryck av ljus och annat som finns här inne.
De flesta blir friska
Till mottagningen kommer patienter med sina föräldrar fyra dagar i veckan i sex veckor. Det handlar både om de som äter för lite men också de som äter för mycket. Men att bli frisk tar längre tid än så.
– Men det är viktigt att veta att de flesta blir friska, säger Anna Lundberg. Det kan ta ett år eller tio år men många hittar tillbaka till ett normalt och bra liv igen.
Hit kan du vända dig angående ätstörningar:
I länkarna här nere kan du läsa mer om olika former av ätstörning. I länkarna finns också samtalsstöd och information om när och var man ska söka vård.
Här hittar du kontaktuppgifter till organisationer som kan stötta och ge råd till drabbade och anhöriga.
Vårdguiden om ätstörningar Ring 1177 eller gå till 1177.se
Frisk & Fri – Riksföreningen mot ätstörningar
Kunskapscentrum för ätstörningar, KÄTS
Tjejzonen – Sveriges största stödorganisation för tjejer 12-25 år
Shedo – Ideell förening var syfte är att sprida kunskap om ätstörningar och självskadebeteende