Foto: Jack Mikrut/TT

Regler saknas för slutförvaring av jord som förgiftats av brandskum

Uppdaterad
Publicerad

Många platser där brandkåren använt miljöfarligt skum måste nu saneras. Men det saknas regler för hur förorenad jorden får vara när den slutförvaras. För att undvika att giftigt PFOS sprids vidare från soptippar för farligt avfall har nu ett stort företag infört egna gränser.

På flera håll i landet har PFOS förgiftat brunnar och vattentäkter. Ämnet har funnits i brandskum och sprider sig lätt med grundvattnet.

Nu förbereds sanering av marken.

– Det ökar jättemycket. Det är väldigt mycket förfrågningar från olika ställen som kommer in nu, säger Marie Carlberg, miljöteknisk rådgivare på Fortum waste solutions anläggning i Norrtorp utanför Kumla.

Måste bestämma egna gränser

Företaget, som tidigare hette Sakab, arbetar med att sanera förorenad mark. Det finns tydliga regler för vissa delar av hanteringen, som hur mark ska se ut när det byggs bostäder på den. Det gör att det översta jordlagret ofta schaktas bort för att tas om hand.

Men däremot saknas bestämmelser för hur jorden ska behandlas efter det.

– Problemet är ju att det inte finns några riktiga haltgränser än. Så vi har tagit egna låga haltgränser här hos oss i Norrtorp, säger Marie Carlberg.

Kan spridas till grundvattnet

Framförallt är det nu brandövningsplatserna vid landets flygplatser som kommer att saneras. Men det finns alltså inga tydliga regler för vad som måste brännas, som är en dyrare metod, och vad som kan förvaras på en deponi.

Det är just nu upp till företagen själva att bedöma risken för att det regnvatten som rinner genom deponin, lakvattnet, för vidare PFOS ut i naturen.

– I jorden ligger det stilla om man inte har något vatten. Men så fort du får vatten följer det med det. Då följer det med ut i grundvattnet. Det är det som är det stora problemet, säger Marie Carlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.