I Malmö har sprututbyte funnits i 30 år. Foto: TT

Rena sprutor till missbrukare aktuellt över hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Före årsskiftet kommer sprututbytesprogram att finnas i över hälften av landstingen och på många håll fattas beslut under året. Frågan är högaktuell sedan kommunernas möjlighet att säga nej till sprutbyte togs bort i början av mars.

Både Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen rekommenderar sprututbytesverksamhet. Det handlar om att hindra blodsmittor som hepatit och hiv, men även om att ge annan vård och rådgivning till en utsatt grupp i samhället.

I dagsläget kan injektionsmissbrukare få rena sprutor och kanyler i åtta landsting. I fem landsting har politikerna fattat beslut om att starta upp sprututbytesverksamhet och i övriga landsting, förutom ett, är frågan utredd och väntar på beslut eller så är utredningar igång.

Endast ett landsting anser i dagsläget att sprututbyte inte är aktuellt för närvarande.

LÄS MER: Så här ser det ut i ditt landsting

– Man måste ge människor som använder narkotika möjlighet att skydda sig mot olika typer av infektioner och sjukdomar orsakade av orena injektionsverktyg, säger Åsa Magnusson, verksamhetschef för beroendecentrum i Örebro.

Åsa Magnusson, verksamhetschef för beroendecentrum i Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Landstingen gömde sig bakom kommunernas nej

I region Örebro län ska sprututbytesverksamhet starta i höst. Redan 2006 kom lagen som gjorde det möjligt för landstingen att tillsammans med kommunerna ansöka om att starta sprututbytesverksamhet. Fram till den första mars i år kunde alltså kommunen som verksamheten skulle vara placerad i säga nej.

– Det var ett stort hinder för många landsting men det var också enkelt för landstingen att säga att de inte heller ville när kommunerna inte ville, säger Åsa Magnusson.

TV: Se hela inslaget här

Sist på bollen

Det är bara i Region Gävleborg som frågan om sprutbyte inte är aktuell. Först i höst ska politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om de överhuvudtaget ska utreda för- och nackdelar med ett sprututbytesprogram. Nämndens ordförande Hanna-Karin Linck (C), berättar att frågan splittrar partierna i regionen.

Hanna-Karin Linck (C) ordf hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Gävleborg Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

– Privat så tycker jag att det vore bra för vi vet att det här är en utsatt grupp, speciellt våra kvinnor som missbrukar, säger Hanna-Karin Linck.

Inte politiskt kontroversiellt på riksplan

På riksplanet är frågan om sprututbyte inte längre en politisk kontroversiell fråga. De flesta riksdagspartier vill se sprututbyten på fler ställen och det var endast Moderaterna som röstade mot att den kommunala vetorätten skulle tas bort när riksdagen fattade beslut om att ändra lagen i januari i år.

LÄS MER: Så här tycker riksdagspartierna om sprututbyten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missbruksvården i Sverige

Mer i ämnet